Jouw Merk

VAN JOUW PRODUCT NAAR JOUW MERK

Een nieuw ontwikkeld artikel wil je beschermen en natuurlijk (h)erkenbaar in de markt brengen. Registreer jouw merk bij een merkenbureau.

Rechts staan de letter TM. Deze staan voor TradeMark, oftewel handelsmerk. Jouw product registreren als een merk maakt onderscheidt tussen jouw product en dat van andere.

Je wilt toch jouw product exclusief maken.

De eerste 3 vragen dit dan naar voren komen zijn:

Waarom een handelsmerk?

Zoals al eerder genoemd biedt dit onderscheid tussen gelijksoortige artikelen en ook is het een vorm van exclusiviteit. Daarnaast biedt het voor jouw klant een herkenning c.q. erkenning. Bevalt een eerder gekocht artikel van jou goed bij de klant, dan zal deze ook een ander artikel van jouw vergelijken met die van con-collega’s en wellicht tot koop overgaan als deze tevreden is over jouw artikel.

Onder een handelsmerk kun je meerdere producten plaatsen en zelf product-ranges. In plaats van een handelsnaam kun je ook jouw bedrijfsnaam als merk registreren. Ook is het mogelijk om logo’s te laten registreren.

Waar registreer ik mijn merk?

Er zijn verschillende bedrijven die jouw merk willen registreren. Deze doen al het uitzoekwerk.

Je kunt jouw merk ook zelf registreren bij BOIP (Benelux-bureau voor de Intellectuele Eigendom). Naast de merken registratie, is er ook een mogelijkheid voor handelsnaamregistratie en een domeinnaamregistratie. Hebt je een speciaal (bedrijfs)logo’s dan kun je deze ook hier beschermen. Door middel van een formulier kun je jouw merk indienen. Een goede klasse-aanduiding is belangrijk om jouw merk in die categoriën af te schermen. Na goedkeuring ontvang je een brief met een inschrijfnummer.

 

Wat zijn de kosten?

Als je het uit handen geeft om jouw merk te laten registreren of als je het zelf doet, het kost altijd geld. Het voordeligste is natuurlijk om het zelf te doen. Maar bereid je wel goed voor, voor een goede registratie aanvraag.